Featured on Computable.nl on January 20, 2014.

Als ik zo de balans opmaak van de vele bedrijven waar ik in 2013 mee heb mogen werken kan ik concluderen dat de grote verandering echt heeft ingezet. Waar 2011 en 2012 nog de jaren waren van het experimenteren met cloud diensten, lijkt 2013 het jaar te zijn waarin veel grote bedrijven een cloud all-in strategie hebben gekozen: Het complete applicatielandschap over naar cloud, maar dan wel ieder op een eigen manier.

Zo maak ik bedrijven mee die volledig volgens de belofte van cloud over gaan naar een catalogus-gedreven IT landschap. Hierbij worden de standaard cloud diensten van een grote groep leveranciers gebundeld in een cloud service catalogus en wordt er applicatie voor applicatie gekeken welke standaard cloud dienst uit deze catalogus het beste past. Het liefst publieke, off-premise, SaaS cloud diensten, en natuurlijk alleen maar op pay-for-use basis.

Daarnaast maak ik bedrijven mee die ook voor het afnemen gaan van diensten, maar dit liever doen in in private, on-premise, manier bij een select aantal leveranciers. In dit model gaat de keuze naar een stabiele basis van cloud technologie volgens een lange termijn investering, waarnaar het applicatie landschap gemigreerd wordt. Deze risicomijdende strategie zal in de komende jaren verder uitgebouwd gaan worden met het verschuiven van niet-bedrijfskritische applicaties naar publieke, off-premise, cloud diensten. In deze variant begint een bedrijf meestal bij IaaS om verder door te groeien naar PaaS, maar alles afgenomen als een beheerder cloud dienst.

En dan hebben we natuurlijk nog de doe-het-zelf bedrijven, bedrijven die een sterke IT organisatie hebben en dit zo willen houden. Hier zit de IT kennis verankerd in de organisatie en wordt er dan ook gekozen voor meestal een mix van bovenstaande modellen; alles private, on-premise, zal zelf gebouwd en/of beheerd zijn maar er worden zeker ook publieke, off-premise, cloud diensten gebruikt voor de commodity functionaliteit.

Marc en ik schreven al eerder in het Computable artikel “Iedere ontwikkelaar de juiste cloud” dat er oplossingen zijn voor iedere wens, en dat is maar goed ook want dat er verschillende wensen zijn staat vast.

Wat kunnen we dan allemaal nog verwachten voor dit en de komende jaren? Ik denk dat de cloud all-in strategie zich verder door zal zetten. Voor grote bedrijven zal het doorvoeren van een dergelijk ingrijpende transformatie zeker drie tot vijf jaar in beslag nemen, en zoals bij iedere wijziging zullen er fouten gemaakt worden. Daarnaast verwacht ik dat de onderwerpen “orkestratie” en “portabiliteit” steeds prominenter aanwezig zullen zijn.

Orkestratie, regievoering over en aansturing van het gehele IT landschap, omdat bedrijven voor de meeste commodity functionaliteit (e-mail, CRM, HRM…) een best-of-breed SaaS dienst kiezen welke over het algemeen van verschillende cloud diensten leveranciers zijn. Daarnaast zullen bedrijven de kern functionaliteit (bedrijfs- en industrie specifiek) geleidelijk aan gaan migreren naar IaaS en/of PaaS diensten wanneer dit opportuun is. Kortom, het IT landschap zal alleen maar uitdijen en door eenvoud van de individuele diensten complexer worden.

Portabiliteit, de mate waarin een applicatie en/of applicatieketen zonder aanpassingen overgezet kunnen worden naar een andere omgeving, gaat denk ik het tweede grote onderwerp van discussie worden. Gaan voor open standaarden lijkt hierin direct de oplossing, maar welke dan in deze dynamische wereld? Want laten we wel zijn, niet iedere cloud diensten leverancier committeert zich aan dezelfde open standaard… Maar dat je standaarden mee wilt nemen in de migratie van applicaties naar cloud staat voorop, een van de beloftes van cloud is echter het eenvoudig verplaatsen van een applicatie van leverancier A naar B.

Kortom, ik verwacht dat 2014 een zeer interessant jaar zal gaan worden in relatie tot cloud! Niet alleen door de waar te nemen beweging van de cloud afnemers, maar ook door de beweging van van de cloud diensten leveranciers. Als ik bijvoorbeeld alleen al kijk naar IBM, waar ik werkzaam ben, dan zie ik al dat er in het afgelopen jaar tot nu toe miljarden zijn geïnvesteerd; de aankoop van SoftLayer in de zomer van 2013 en de aangekondigde investering van 1.2 miljard dollar in cloud infrastructuur.

Door Edwin Schouten, vind meer artikelen op edwinschouten.nl of volg mij via Twitter via @schoutene.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s