Cross-posted on LinkedIn Pulse on January 26, 2016.

Met een achtergrond in IT-architectuur hou ik van modellen en definities. Omdat de term cloud omgeven is door vaagheid, ben ik op zoek gegaan naar ontwerp- en structuurparameters die de clouddynamiek in al z’n verschijningsvormen weergeven. Het gaat daarbij om meer dan alleen onderscheid tussen ‘private’ versus ‘public’ of ‘hybride’, dan wel tussen SaaS, PaaS en IaaS. Er is een volledig spectrum aan keuzes ten aanzien van zowel platform, ondersteuning, locatie als structuur.

De cloud is in feite een grote doos legosteentjes, waarmee ieder bedrijf eigen bouwwerken kan bouwen. Alleen de handleiding ontbreekt. Dat is enerzijds goed om je als bedrijf vanuit businessperspectief te kunnen onderscheiden, de specifieke samenstelling van legosteentjes verschilt dan ook per bedrijf. Anderzijds verandert de cloudwereld heel snel; er komen steeds meer mogelijkheden en variaties, die qua ondersteuning maar ook ten aanzien van risico’s en mate van beveiliging erg uiteenlopen.

Om de ontwerp- en structuurparameters te visualiseren heb ik de meest relevante variabelen onder elkaar gezet. Denk aan de locatie van de data. Staat deze bijvoorbeeld in een eigen datacenter of op een willekeurige plek ergens ter wereld? Of neem de locatie van de mensen die de dienst beheren en daarmee toegang hebben tot de data. Zo kunnen de servers in Nederland staan, terwijl het operationele beheer vanuit India wordt uitgevoerd. Wat is bovendien de mate van beheer? Een andere variabele is de afname van de server infrastructuur: single- of multi-tenant? Diensten standaardiseren in rap tempo, maar veel van onze klanten vinden die multi-tenancy eigenlijk niet zo’n prettig idee.

Binnen dit model kun je de ‘schuifjes’ op al mijn 13 variabelen verzetten, hetgeen telkens een totaal ander cloudlandschap oplevert. Dit geeft zowel de klant als de leverancier precieze blauwdruk van hetgeen gevraagd en geleverd wordt; cruciaal bij het al dan niet wereldwijd uitrollen van updates en eventuele nieuwe features, images, virtual machines enzovoorts. Ongeacht of alles in datacenters van de klant staat of bij ons.

De cloud kent dus talloze grijstinten, of RAL-kleuren zo je wilt. Alleen als IBM bieden we al veel verschillende clouddiensten, die je ook nog eens kan combineren. Met elkaar, maar ook met andere oplossingen uit de markt. Dat is allereerst een zegen en tegelijk een last. Het wordt al makkelijker wanneer je in de eerste plaats uit gaat van de behoefte van de klant, en je deze binnen het beschreven model goed en dynamisch kunt beheren en contracteren.

Mede gedreven door standaardisering en met de behoeften meebewegende wet- en regelgeving, maar ook door de wens van afnemers om ‘ontzorgd’ te worden, zullen op termijn steeds meer schuifjes naar rechts bewegen. Ongeacht de trends zul je als klant (en leverancier) echter wel aan de knoppen willen blijven. Het hier beschreven model maakt dit mogelijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s