Zoals ik in eerdere blogs al aangaf is voor veel bedrijven het migreren van hun bestaande gevirtualiseerde infrastructuur naar de cloud een serieuze optie. Deze weg kan heel goed parallel aan de meer op applicaties gerichte omarming van Software as a Service (SaaS) worden bewandeld. Maar wat krijg je daar dan voor terug?

Vijf voordelen:

  1. Minimale impact op de beschikbaarheid – Voor de meeste applicaties zal er dankzij de toepassing van VMware vMotion tijdens de migratie geen downtime zijn. Het is dus niet nodig om businessgebruikers vooraf over de migratie in te lichten, ze zullen er in de regel zelfs niets van merken.
  2. Lage risico’s en lage kosten – Om applicaties naar IaaS te migreren hoeven deze zelf niet te worden aangepast. Ook het IP-adres kan hetzelfde blijven. Omdat veel zaken in technisch opzicht onveranderd blijven, zullen de migratiekosten laag zijn. Bovendien is er weinig risico op verstoring.
  3. Geen gevolgen voor de licenties – In veel gevallen zal er na de transformatie naar IaaS weinig of niets veranderen voor de bestaande licenties. Dat ligt geheel anders wanneer bestaande applicaties worden vervangen door SaaS en de contracten moeten worden herzien.
  4. Virtualisering van het netwerk – Bij een migratie naar IaaS wordt fysieke netwerk ‘software defined’ (SDN), op basis van gevirtualiseerde componenten. Dit opent mogelijkheden voor microsegmentatie, bijvoorbeeld met oog op beveiliging. Door de toegenomen portabiliteit wordt vendor lock-in vermeden.
  5. De voordelen van zowel public als private – IaaS biedt het grote voordeel van ‘pay-as-you-go’, waarbij je alleen betaalt voor hetgeen je gebruikt en met de security van een private omgeving. Dat kan, omdat de hardware veelal ‘dedicated’ is, waardoor de cloud kan inrichten als een on-premise infrastructuur.

Migratie naar Bluemix infrastructure is gezien de genoemde vijf voordelen voor veel organisaties een no-brainer: lage kosten, geringe risico’s, meer vrijheid en de maximale veiligheid. Wie wil dat nu niet?

Cross-posted op LinkedIn Pulse. #IBMAoT

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s